Brevkasse indlæg


Eksempler på åndelig omsorg

Af: Den interesserede, den: 11. februar 2012

Kære Brevkasse.

Man hører så godt som aldrig om åndelig omsorg ude i Døgnplejen, hvor jeg arbejder som sygeplejerske.
Har heller ikke hørt om det i forbindelse med den palliative indsats i hjemmene.
Jeg har set en enkelt artikel i Sygeplejersken og Kristelig Dagblad.

Ellers ikke. Kunne I give nogle eksempler på, hvad åndelig omsorg er?

Og hvornår overskrides grænsen for det "tilladelige" mht. til at missionere?

Venlig hilsen
Den interesserede



Svar:

Kære interesserede

Det undrer mig, at du ikke hører om åndelig omsorg i døgnplejen og ej heller i forbindelse med den palliative indsats.
Åndelig omsorg hører med til en sygeplejerskes arbejdsområde, ligesom den fysiske, psykiske og sociale omsorg gør det.
I Sundhedsstyrelsens retningslinjer for palliation hører det enddog med under et af indsatsområderne: at man integrerer den åndelige dimension i omsorgen.
Du beder om eksempler på åndelig omsorg. Dem får du her:

Eks 1:
Karen var gammel og træt. Hun boede på plejehjemmet og hver aften kom personalet og bad et Fadervor med Karen. Det havde de gjort gennem de sidste mange måneder.
Det var Karens ønske og det hjalp hende, så hun fik ro i sindet og det gjorde, at Karen hver aften trygt lagde sig til at sove.

Eks. 2:
Peter var ganske ung og skulle dø af kræft. Han blev passet i hjemmet. Han tænkte ofte på, om der var en mening med, at han var blevet syg. Hjemmesygeplejersken Hanne, som ofte kom i hjemmet var god at snakke med om sådanne emner. Hun stillede gode spørgsmål, som f.eks.: Peter, hvad giver mening for dig? Hvad er særlig betydningsfuldt for dig? Hvad giver dig værdi? Det var altsammen spørgsmål, som hjalp Peter til selv at reflektere over meningen og gennem samtalerne med Hanne fik han god hjælp.

Eks.3:
Sofie var dement og kunne ikke altid finde ud af, hvad der foregik omkring hende. Men man kunne tydeligt se, at hun nød at blive vasket hver morgen. Det var næsten altid sosu.assistent Gitte, som vaskede hende. Og hun gjorde det kærligt og blidt. Gitte tænkte altid meget på at gøre sit arbejde på en kærlig og omsorgsfuld måde.

Jeg mener, at alle tre eksempler er åndelig omsorg: støtte et andet menneske i dets religiøse udtryk (her bede et Fadervor ), føre eksistentielle samtaler og endelig måden at udføre sin pleje på.

Der kunne naturligvis gives mange andre eksempler, men det må aldrig blive til en missionerende virksomhed. Man må møde mennesket, hvor det er og forsøge at finde ud af det enkelte menneskes behov og så søge at tilgodese det behov, hvis det er muligt. Man må naturligvis ikke selv komme med sin egen dagsorden og forsøge at trække noget ned over hovedet på den anden.

Mange gode hilsener
Rita.


Besvaret af: Rita Nielsen

Skriv til panelet
Har du et spørgsmål om åndelig omsorg som du gerne vil drøfte og have en refleksion på/over kan du sende det ind her i brevkassen. Vi vil bestræbe os på at besvare alle henvendelser i løbet af en uge. Hvis du ikke ønsker spørgsmålet offentliggjort på hjemmesiden, skal det noteres.

Brevkassepanel

Grete Schärfe
Brevkasseredaktør. Tidligere konsulent ved DKS, samt hospicesygeplejerske og forfatter - Pensioneret i 2011 og afløser på Hospice.

Rita Nielsen
Klinisk sygeplejespecialist på Diakonissestiftelsens Hospice og forfatter. 

Solveig Rosenkvist
Sygeplejerske og psykoterapeut MPF - Egen praksis: nova mentiz (www.novamentiz.dk) - i Gødstrup ved Herning.

Preben Kok
Præst i Engum sogn ved Vejle samt på Vejle sygehus, forfatter og foredragsholder samt medvirket i DR2-serien "Skriftestolen".
Skriv til brevkassen
Kreativweb.dk - logo